Friss topikok

HTML

Pán-ökumenikus belterjeskedés

Minden evilági rossz okozója az, hogy az emberek elfordultak a Magasságos Atyaúristentől, és bűnösebbé váltak a bűnösöknél. Közelg az Igazság Pillanata, amikor mindenkinek számot kell adnia a bűneiről. De csak keveseknek lesz Kegyelem, és Te úgysem leszel köztük! Avagy: pán-ökumenikus belterjeskedés.

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Atticus Finch és Mary Poppins egyetlenkéje

2006.11.30. 19:54 Zsötem Atya lelkiösmerete

"Emlékszem," -- révedt a múltba Szent Zsötem Atya, félretéve a következő prédikációjának vázlatait -- "még kispap voltam, amikor egy kiállítás kapcsán találkoztam nehány görögkeleti felekezetűvel. Az most nem fontos, hogy miféle kiállítás volt ez, de a görögkeletiek szégyellhetik magukat miatta, az biztos! Az is sokat elárul a jellemökről, hogy később, hajnaltájt arról kezdtek egymás közt vitatkozni, hogy kényelmi és praktikussági szempontokat is figyelembe véve keresztyényi dolog-e borsccsal és vodkával áldoztatni."

"Mi az a borscs?" -- tudakolta a Másik Kiscsaj, akit korántsem az eszéért, de szerettek sokan.

"Tyűha! Ez meg hogy került ide?!" -- kapta fel a fejét Zsötem Atya, de már későn: glóriája szorítani kezdte makulátlan reverendáját. Azazhogy nem is a glóriája lehetett az okvetetlenkedő, de már mégse volna illő megnevezni a micsodáját, hogy az micsoda, kiváltképp ha sehogy se fér a bőrébe.

Zsötem Atya -- ne hangoztassuk most, mennyire szentéletű ő egyébként -- az ilyen, felette ritka alkalmakkor rendszerint úgy oldotta meg a konfliktust, hogy emlékeztette magát: szigorú önmegtartóztatást vállalt pappá szentelésekor, és felidézte azokat a praktikus tanácsokat, amiket a Bociszemű Hippi -- megjegyzem, totális kibicként -- javasolt a hasonló helyzetekre.

Írva vagyon Máténál, az 5,28-as igeverstől kezdvést: "Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kivánságnak okáért, immár paráználkodott azzal az ő szívében. [...] És ha a te jobb kezed botránkoztat meg téged, vágd le azt és vesd el magadtól; mert jobb néked, hogy egy vesszen el a te tagjaid közül, semhogy egész tested a gyehennára vettessék."

Szent Zsötem Atya történetesen jobbkezes volt. Azzal osztotta az áldást is. Úgy vélte, kár lenne azért a szent jobbért... Gerjedelmét ezért haraggá transzformálva felpattant íróasztala mellől, hogy kizavarja a hívatlan vendéget.

Szóval felállt, megfordult, aztán csak vádlón meredt a Másik Kiscsaj ördögi korpuszára, mert -- az ördög vigye ezt a pópát, hogy miért pont azt hozta szóba! -- csakis arra tudott gondolni, hogy kár volna holmi tasakokkal még hivalkodóbbá tenni a már eleve megénekelni való emlőket.

Zsötem Atya vacillált még egy sóhajnyit, majd lelkét megkeményítve elhatározásra jutott.

"Apage!" -- mennydörögte, és egyetlen határozott mozdulattal kipenderítette a szobából a kísértő asszonyállatot.

A kulcsra zárt ajtón túlról a Másik Kiscsaj vérig sértett hangja hallatszott: "Estne volumen in toga, an solum tibi libet me videre?"

Eltartott egy ideig Zsötem Atyának, míg úgy-ahogy sikerült felülkerekednie feldúltságán, és bizony gyötörni kezdte a kétely, hogy ugyan méltó-e még a Szűzanya kegyére. Választ azonban egyelőre nem kapott az égből, hiába könyörgött, hiába imádkozott, hiába vezekelt. Igen, vezekelt, hiszen NEM ment a Másik Kiscsaj után, hogy alaposan elmagyarázza neki, mi is az a borscs...

Hagyjuk is őt most egy kicsinyég egyedül, hadd vezekeljen még. Hátha összejön neki valami.

(A következő rész tartalmából: Miért csúfolták a bencéseket francos pincéseknek, avagy ide nekem az oroszlánt is!)

Szólj hozzá!

Címkék: borscs meghasonlás kalandok

A bejegyzés trackback címe:

https://jezuskrisztus.blog.hu/api/trackback/id/tr4520281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása